background

For more information call the Polish National Alliance Toll Free at 1-800-621-3723 or contact your local Sales Representative

Dożynki to piękna polska tradycja, sięgająca XVI wieku. Zapoczątkowane w 1978 roku przez śp. ks. Józefa Karpa, w Polskim Ośrodku im. Św. Jana Pawła II w Yorba Linda w Kalifornii dożynki stały się doroczną, polonijną tradycją. Od samego początku impreza ta cieszy się wielkim zainteresowaniem i entuzjazmem, ściągając tysiące ludzi z bliższych i dalszych okolic południowej Kalifornii.

W tym roku, w dniach 17-18 września 2016 r., dożynki obchodzone były po raz trzydziesty ósmy, tym razem pod patronatem nowego dyrektora Polskiego Ośrodka Polonijnego ks. Zbigniewa Frąszczaka, SVD. Głównym celem dożynek było zaprezentowanie bogatej polskiej historii i kultury, pięknych zwyczajów i tradycji, oraz polskiej sztuki kulinarnej. Dużą atrakcją były występy lokalnych zespołów ludowych. Kulminacyjnym punktem obchodów była niedzielna, dziękczynna Msza św., procesja dożynkowa i przedstawienie starostów - gospodarzy dożynek. W tym roku starostami zostali państwo: Małgorzata i Zbigniew Kosteccy, członkowie Grupy 3118 ZNP z Riverside.

Jak co roku, w przygotowanie dożynek zaangażowani byli członkowie wszystkich lokalnych grup ZNP z Południowej Kalifornii: grupy 3259 "Piast", 3193 z Orange County, 700 z Los Angeles oraz grupy 1443 z San Diego. Członkowie ZNP przygotowali stoiska, ugotowali tradycyjne, polskie potrawy, poprowadzili program artystyczny z pokazem tańca i śpiewu. Dzieci z Polskiej Szkoły im. Heleny Modrzejewskiej zaprezentowały wszystkim zebranym swoje talenty artystyczne.

Dyrektor Grzegorz Chilecki wspólnie z komisarzem Jarosławem Musiałem oraz z pomocą pań: Barbary Jarosławskiej z grupy 3259 "Piast" i Elżbiety Rudzińskiej z Grupy 700, prowadzili stoisko ZNP, prezentując i reklamując działalność związkową.

Rick Kobzi z grupy 3193 wspólnie z Julią Golonką z grupy 3259 "Piast" poprowadzili program artystyczny. Na scenie publiczność mogła podziwiać przepiękne tańce ludowe w wykonaniu zespołów tanecznych Krakusy (grupa 700) z Los Angeles, Polonez (grupa 1443) z San Diego i Polanie (grupa 3259) z Yorba Linda. Zorganizowano również historyczną wystawę z okazji 1050 - lecia Chrztu Polski.

Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji z myślą o dzieciach: gry i zabawy zręcznościowe, zdjęcia w tradycyjnych, polskich strojach ludowych, cukrową watę i pyszne lody.

Polskie potrawy, takie jak placki ziemniaczane, pierogi (w kilku smakach), gołąbki, czy wyroby cukiernicze cieszyły się ogromną popularnością. Tegoroczne dożynki w Yorba Linda odwiedziło ponad 4,000 osób i była to doskonała okazja do zaprezentowania Polonii oraz kultury polskiej Kalifornijczykom.

Grzegorz Chilecki, Dyrektor Regionu "J"